Международният секретариат, председателите на комитетите и докладчиците в Интерпарламентарната асамблея по православие, изразиха позиция относно бежанската криза 

На форума страната ни е представена от народния представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Васил Антонов

В периода 3-6 април Москва е домакин на заседанието на Международния секретариат, председателите на комитетите и докладчиците на ИПАП. На форума страната ни е представена от ръководителя на българската делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие, народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Васил Антонов. Началото на форума е поставено от откриване на фотоизложба „Атон – Свещената планина”. Събитието е официално открито от председателя на Държавната Дума – Сергей Норишкин. 
На заседанието са обсъдени отчетът за дейността на Асамблеята и предстоящите й дейности. Представители на 11 държави обсъждат актуални въпроси и бъдещата работа на Асамблеята. Сред участниците във форума са Анастасиус Куракис, първи вицепредседател на Гърция и Олга Геровасилии, заместник-премиер министър. Васил Антонов посочва, че Конференцията на тема „Манастирска продукция и малки предприятия в областта на Православието”, планирана за средата на април в Спарта, Гърция, форумът, посветен на Арменския геноцид в Ереван, както и участието на ИПАП в празненствата на Свещения Синод на Православната църква в Православната академия на Крит – са само малка част от предвидените дейности на Асамблеята. 
В рамките на състоялата се дискусия по време на форума не е подминат и въпросът с бежанската криза. Васил Антонов, на когото предстои доклад по темата на 12 април в Пирот, взе активно участие в дискусията. Заседанието оповести комюнике, в което се казва, че „Секретариатът изразява своята подкрепа към бежанците – християни и мюсюлмани от Близкия Изток в широкия смисъл на думата, но паралелно с това изразява своето остро несъгласие с опитите за промяна на религиозната карта в региона и изгонването на християните от родните им огнища”. „Този проблем започва да взема неконтролируеми мащаби” се казва още в документа. „В духа на своята природа, Асамблеята не възнамерява да търси политическа отговорност на престъпни политически инициативи, които усложняват ситуацията, но призовава всички народи по света да съхранят и покажат своята историческа памет и способността си да разсъждават” – това е посланието, което отправи ръководството на Асамблеята, предаде Васил Антонов.